Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

28oktobar2017 07

Већ 76. годину Општина Бачки Петровац као и њени грађани брижљиво негују успомену на жртве окупатора и пале борце у НОР-у. Тим поводом је у суботу 28. октобра 2017. године са почетком у 10.00 часова у дворишту Словачког војвођанског позоришта обележено сећање на исте полагањем венаца и кратким културно-уметничким програмом. Венце су положили председник општине Срђан Симић и његов заменик Јан Брна који се уједно и обратио скупу.

Након програма поворка је пешке кренула на заједничку гробницу палих бораца на партизанско гробље, где су венац положили председник општине Срђан Симић и посланица АПВ Татиана Вујачић а цвеће жене из Удружења петровачких жена. Овом приликом прочитана је песма Павла Бохуша у интерпретацији Растислава Лабата и отпевана песма у извођењу дечијег хора из ОШ „Јан Чајак“ Бачки Петровац.

Ради подсећања, Петровчани су се увек одликовали слободарским духом и изразитим смислом за социјалну правду, што је условљено њиховим претежно кметовским пореклом, менталитетом, социјалном структуром и за сеоске услове релативно високим образовним и културним нивоом.

Већ 1941. године у Петровцу се организовано ушло у борбу против фашистичког окупатора а убрзо су пале и прве жртве. После широке акције паљења складишта кудеља у септембру 1941. године, почетком октобра ухапшено је на десетине активиста а 28. октобра 1941. године у дворишту тадашње општинске куће обешено је осам првобораца (Рудо Хрубик, Бранислав Мокић, Љубомир Дорословачки, Павел Ђуга, Јан Марчок, Мартин Хрубик, Јан Лабат и Јован Жерављев ). Остали су осуђени на дугогодишње затворске казне.

У НОР-у је учествовало укупно 800 Петровчана, од чега је 72 положило своје животе на олтар слободе. А са подручја целе општине у НОР-у је узело учешће око 1500 бораца.