Međunarodni dan mladih u Opštini Bački Petrovac

medjunarodni-dan-mladih-1.jpg
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine uvrstila 12. avgust u zvaničan kalendar međunarodnih datuma UN. Od tada mladi ljudi na različite načine obeležavaju ovaj datum ne bi li pokazali koliko je bitno voditi računa o mladoj osobi, afirmisati je i poštovati njene ideje, ali i odluke. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da od sedam milijardi stanovnika na planeti oko milijardu čine mladi ljudi.
U Bačkom Petrovcu, u okviru Međunarodnog dana mladih, su organizovane razne aktivnosti. Dvanaestog avgusta je državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Ivana Kovačević otvorila nove prostorije Kancelarije za mlade pod nazivom „Mladi aktivisti“, koje se nalaze u Ulici Maksima Gorkog u Bačkom Petrovcu.
c_704_330_16777215_00_images_stories_vesti_medjunarodni-dan-mladih-3.jpg
Nakon toga je sledila promocija filma „Uspešni mladi aktivisti“. Film je sastavljen od petnaestak intervjua mladih osoba iz Opštine Bački Petrovac do 30 godina starosti, koji su uspešni u raznim oblastima. Razgovori su snimljeni tokom pripreme i snimanja omladinskih emisija „Motiva(k)cia“, koja se emituje na lokalnim televizijama (Televiziji Petrovac i Opštinskoj televiziji „Info kanal“ Opštine Bački Petrovac) tokom ove i prošle godine.  Za prijatnu atmosferu se pobrinuo mladi muzičar na akustičnoj gitari Boris Gabrinji.
c_704_330_16777215_00_images_stories_vesti_medjunarodni-dan-mladih-4.jpg
Iste večeri u Kulpinu, u parku, održan je letnji bioskop u organizaciji Udruženja građana „Terra“. U okviru letnjeg bioskopa, koji je organizovan i u subotu 13., te u nedelju 14. avgusta u večernjim časovima, prikazani su filmovi za sve generacije a najmlađi sugrađani su imali mogućnost pre projekcije filma pogledati crtani film.
medjunarodni-dan-mladih-2.jpg    medjunarodni-dan-mladih-5.jpg
U Bačkom Petrovcu, u novim prostorijama Kancelarije za mlade 14. avgusta priređen je letnji bioskop kratkometražnih filmova, prispelih na konkurs za najbolji kratkometražni film. Na konkurs se prijavilo pet autora kratkometražnih filmova (Aleksandar Momčilović iz     Velike Plane – „Dr Hik“; Luka Trajković iz Beograda – „Belgrade“; Anja Turanski iz Apatina – „Psycho Frequency”; Natalija Ž. Živković iz Beograda – „Osećajna braća“; Marko Ilić iz Beograda – „Sestra“) i jedan autor sa srednjometražnim filmom (Ivan Kovač iz Bečeja – „ Tri cimerke“ ). Nagrađeni filmovi su : film „Osećajna braća“ autorke Natalije Ž. Živković, koji je zauzeo 1. mesto, film „Belegrade“ autora Luke Trajkovića, 2. Mesto, film „Psycho Frequency” autorke Anje Turanski, 3. mesto.

c_704_330_16777215_00_images_stories_vesti_medjunarodni-dan-mladih-6.jpg
Sve aktivnosti organizovane povodom Međunarodnog dana mladih, su iz projekta za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade “Mladi aktivisti”, koji sprovodi Opština Bački Petrovac a finansira Ministarstvo omladine i sporta RS.
Kristina Dostan

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика