Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

naslovna

U ponedelјak 29. oktobra 2018. godine sa početkom u 10.00 časova u dvorištu Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu naša opština je polaganjem venaca i prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležila 28. oktobar i 77. godišnjicu od tragičnog stradanja boraca za slobodu u narodnooslobodilačkom ratu. Vence su položili predsednik opštine Srđan Simić i  poslanica u Skupštini APV Tatiana Vujačić.

Nakon programa povorka je peške krenula na zajedničku grobnicu palih boraca na partizansko groblјe, gde su venac i cveće položili predstavnici opštine i predstavnice iz Udruženja petrovačkih žena. Ovom prilikom pročitana je pesma Pavla Bohuša u interpretaciji Rastislava Labata i otpevana pesma u izvođenju dečijeg hora iz OŠ „Jan Čajak“ Bački Petrovac.

Radi podsećanja, već 1941. godine u Petrovcu se organizovano ušlo u borbu protiv fašističkog okupatora a ubrzo su pale i prve žrtve. Posle široke akcije palјenja skladišta kudelјa u septembru 1941. godine, početkom oktobra uhapšeno je na desetine aktivista a 28. oktobra 1941. godine u dvorištu tadašnje opštinske kuće obešeno je osam prvoboraca (Rudo Hrubik, Branislav Mokić, Ljubomir Doroslovački, Pavel Đuga, Jan Marčok, Martin Hrubik, Jan Labat i Jovan Žeravlјev ). Ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

U NOR-u je učestvovalo ukupno 800 Petrovčana, od čega je 72 položilo svoje živote na oltar slobode. A sa područja cele opštine u NOR-u je uzelo učešće oko 1500 boraca.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Vojvodina development agency
Savet za praćenje primene kodeksa ponašanja funkcionera

Invest in Backi Petrovac

Regionalna razvojna agencija Bačka
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED)
Lokalna akademska mreža

baner uprava za kapitalna ulaganja

RFVbannerM

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj
Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

logo csr

SPG

bannerEupravazasajt

Ukljucivanje mladih