Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

28oktobar2017 07

Već 76. godinu Opština Bački Petrovac kao i njeni građani brižljivo neguju uspomenu na žrtve okupatora i pale borce u NOR-u. Tim povodom je u subotu 28. oktobra 2017. godine sa početkom u 10.00 časova u dvorištu Slovačkog vojvođanskog pozorišta obeleženo sećanje na iste polaganjem venaca i kratkim kulturno-umetničkim programom. Vence su položili predsednik opštine Srđan Simić i njegov zamenik Jan Brna koji se ujedno i obratio skupu.

Nakon programa povorka je peške krenula na zajedničku grobnicu palih boraca na partizansko groblje, gde su venac položili predsednik opštine Srđan Simić i poslanica APV Tatiana Vujačić a cveće žene iz Udruženja petrovačkih žena. Ovom prilikom pročitana je pesma Pavla Bohuša u interpretaciji Rastislava Labata i otpevana pesma u izvođenju dečijeg hora iz OŠ „Jan Čajak“ Bački Petrovac.

Radi podsećanja, Petrovčani su se uvek odlikovali slobodarskim duhom i izrazitim smislom za socijalnu pravdu, što je uslovljeno njihovim pretežno kmetovskim poreklom, mentalitetom, socijalnom strukturom i za seoske uslove relativno visokim obrazovnim i kulturnim nivoom.

Već 1941. godine u Petrovcu se organizovano ušlo u borbu protiv fašističkog okupatora a ubrzo su pale i prve žrtve. Posle široke akcije paljenja skladišta kudelja u septembru 1941. godine, početkom oktobra uhapšeno je na desetine aktivista a 28. oktobra 1941. godine u dvorištu tadašnje opštinske kuće obešeno je osam prvoboraca (Rudo Hrubik, Branislav Mokić, Ljubomir Doroslovački, Pavel Đuga, Jan Marčok, Martin Hrubik, Jan Labat i Jovan Žeravljev ). Ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

U NOR-u je učestvovalo ukupno 800 Petrovčana, od čega je 72 položilo svoje živote na oltar slobode. A sa područja cele opštine u NOR-u je uzelo učešće oko 1500 boraca.

Vojvodina development agency
Savet za praćenje primene kodeksa ponašanja funkcionera

Invest in Backi Petrovac

Regionalna razvojna agencija Bačka
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED)
Lokalna akademska mreža

baner uprava za kapitalna ulaganja

RFVbannerM

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj
Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

logo csr

SPG