Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

18 oktobar naslovna

Već 78. godinu Opština Bački Petrovac kao i njeni građani brižljivo neguju uspomenu na žrtve okupatora i pale borce u NOR-u. Tim povodom je u ponedeljak 28. oktobra 2019. godine sa početkom u 10.00 časova u dvorištu Slovačkog vojvođanskog pozorišta obeleženo sećanje na iste polaganjem venaca i kratkim kulturno-umetničkim programom. Vence su položili poslanica u Skupštini APV Tatiana Vujačić i predsednik opštine Srđan Simić koji se ujedno i obratio skupu.

Nakon programa povorka je peške krenula na zajedničku grobnicu palih boraca na partizansko groblјe, gde su venac i cveće položili predstavnici opštine i predstavnice iz Udruženja petrovačkih žena. Ovom prilikom prisutnima se obratio predsednik Saveta MZ Bački Petrovac Ondrej Bovđiš, pročitana je pesma Pavla Bohuša u interpretaciji Rastislava Labata i odrecitovana pesma „Konopa“ u interpretaciji učenica Gimnazije „Jan Kolar“ Bački Petrovac.

Radi podsećanja, već 1941. godine u Petrovcu se organizovano ušlo u borbu protiv fašističkog okupatora a ubrzo su pale i prve žrtve. Posle široke akcije paljenja skladišta kudelja u septembru 1941. godine, početkom oktobra uhapšeno je na desetine aktivista  a 28. oktobra 1941. godine u dvorištu tadašnje opštinske kuće obešeno je osam prvoboraca (Rudo Hrubik, Branislav Mokić, Ljubomir Doroslovački, Pavel Đuga, Jan Marčok, Martin Hrubik, Jan Labat i Jovan Žeravljev ). Ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

U NOR-u je učestvovalo ukupno 800  Petrovčana, od čega je 72 položilo svoje živote na oltar slobode. A sa područja cele opštine  u NOR-u je uzelo učešće oko 1500 boraca.

Vojvodina development agency
Savet za praćenje primene kodeksa ponašanja funkcionera

Invest in Backi Petrovac

Regionalna razvojna agencija Bačka
NALED logo
Lokalna akademska mreža

baner uprava za kapitalna ulaganja

RFVbannerM

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj
Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

MICS baner

csr

SPG

bannerEupravazasajt

Ukljucivanje mladih

ssm2

sco2