Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

naslovna

У понедеЉак 29. октобра 2018. године са почетком у 10.00 часова у дворишту Словачког војвођанског позоришта у Бачком Петровцу наша општина је полагањем венаца и пригодним културно-уметничким програмом обележила 28. октобар и 77. годишњицу од трагичног страдања бораца за слободу у народноослободилачком рату. Венце су положили председник општине Срђан Симић и  посланица у Скупштини АПВ Татиана Вујачић.

Након програма поворка је пешке кренула на заједничку гробницу палих бораца на партизанско гробЉе, где су венац и цвеће положили представници општине и представнице из Удружења петровачких жена. Овом приликом прочитана је песма Павла Бохуша у интерпретацији Растислава Лабата и отпевана песма у извођењу дечијег хора из ОШ „Јан Чајак“ Бачки Петровац.

Ради подсећања, већ 1941. године у Петровцу се организовано ушло у борбу против фашистичког окупатора а убрзо су пале и прве жртве. После широке акције паЉења складишта кудеЉа у септембру 1941. године, почетком октобра ухапшено је на десетине активиста а 28. октобра 1941. године у дворишту тадашње општинске куће обешено је осам првобораца (Рудо Хрубик, Бранислав Мокић, Љубомир Дорословачки, Павел Ђуга, Јан Марчок, Мартин Хрубик, Јан Лабат и Јован ЖеравЉев ). Остали су осуђени на дугогодишње затворске казне.

У НОР-у је учествовало укупно 800 Петровчана, од чега је 72 положило своје животе на олтар слободе. А са подручја целе општине у НОР-у је узело учешће око 1500 бораца.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

ZAIZBORE2020

Преузимање докумената

BANER RAZVOJ

Virtuelni matičar

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

informator o radu

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac