Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

U nedelju 4. oktobra 2009. godine u Bačkom Petrovcu državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Dejan Jovanović i ambasador Slovačke Republike u Srbiji Nj. E. Igor Furđik su svečano otvorili Poslovni i inovativni centar.
Ovaj centar, koji će ubuduće biti oslonac mladim preduzetnicima, osnovan je zahvaljujući dobijenim sredstvima iz Fonda „SlovakAid“ iz Slovačke Republike u iznosu od 200 000,00 €, kao i sredstvima Vlade Republike Srbije u iznosu od 1 700 000,00 dinara.
Poslovni i inovativni centar Bački Petrovac biće dom početnika u biznisu, kojima je pored infrastrukture, u prvim godinama poslovanja potrebna i savetodavna pomoć. 

Poslovni cilj novog biznis inkubatora biće, pored podrške razvoju novih preduzeća i doprinos boljem ekonomskom razvoju opštine i povećanju zaposlenosti.
Državni sekretar D. Jovanović prilikom otvaranja centra je rekao da se ovime postiže i veća konkurentnost malih i srednjih preduzeća a takođe se povoljno utiče na razvoj preduzetništva, zapošljavanje i razvoj čitavog regiona. Ujedno je istakao da je sa stanovišta razvijenosti malih i srednjih preduzeća Južnobački upravni okrug svrstan u najrazvijenije oblasti Srbije.
Nj. E. Igor Furđik je izneo činjenicu da je Slovačka Republika preko Fonda „SlovakAid“ tj. preko Agencije za međunarodnu podršku od 2003. godine do danas realizovala preko 90 projekata pomoći Srbiji u iznosu od 9 000 000,00 €. Podržani projekti pomoći su se odnosili na podršku regionalnom razvoju, razvoju infrastrukture i preduzetništva, kao i na integraciju Srbije u međunarodna udruženja.
Svim gostima i prisutnim građanima Opštine Bački Petrovac je reči dobrodošlice i zahvalnosti uputio predsednik opštine Vladimir Turan a konkretnije o projektu je govorio v. d. direktor PIC Radomir Zotović.
Od gostiju prisutnima su se obratili i državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković, kao i partneri iz Slovačke Republike - direktor Agencije za razvoj regiona Gornja Njitra Jozef Takacs i direktor Poslovnog i inovativnog centra Prievidza František Vrtak.