Projekat: Ekonomska konkurentnost kroz udruživanje u poljoprivredne zadruge

exchange4
Opština Bački Petrovac u saradji sa Opštinom Bač, koja je nosilac, realizuje projekt "Ekonomska konkurentnost kroz udruživanje u poljoprivredne zadruge" koji se finansira sredstvima Evropske unije kroz program Exchange 4. Osim naše opštine partner na projektu je i Zadružni savez Vojvodine. Ukupna vrednost projekta iznosi 134.000 eura, od čega je donacija Evropske unije 115.000 eura. Osnovni cilj projekta je unapređenje i razvoj poljoprivredne delatnosti i lokalne ekonomije kroz jačanje aktivnosti poljoprivrednih zadruga. Specifični cilj projekta je unapređenje konkurentnosti proizvođača voća i povrća kroz pružanje podrške poljoprivrednim zadrugama. Ciljna grupa projekta: Individualni proizvođači voća i povrća u opštinama Bač i Bački Petrovac, zaposleni u opštinskim upravama na poslovima razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje kao i učenici i profesori srednje poljoprivredne škole.
Najznačajnije aktivnosti projekta predviđaju: 
1. formiranje međuopštinske radne grupe koja će biti zadužena da kreira sistem mera podrške lokalnih samouprava zadrugarstvu,
2. seminare za proizvođače voća i povrća,
3. osnivanje dve poljoprivredne voćarsko povrtarske zadruge u Baču i Bačkom Petrovcu,
4. učešće na poljoprivrednim sajmovima u Srbiji i Italiji i organizovanja studijskih poseta,
5. nabavka i opremanje skladišta za voće i povrće.

Takođe u okviru projekta "Ekonomska konkurentnost kroz udruživanje u poljoprivredne zadruge", koji se finansira kroz Exchange 4 program iz sredstava Evropske unije, u opštinama Bač i Bački Petrovac, kao što je i predviđeno, započeli su sa radom poljoprivredni savetodavci.
Po dva poljoprivredna savetodavca angažovano je u cilju svakodnevnog pružanja pomoći i saveta iz poljoprivredne struke zadrugarima i ostalim zainteresovanim licima na teritoriji opština, učesnika projekta. 
Ono što je bitno istaći je da su ova lica na raspolaganju poljoprivrednim proizvodjačima za edukaciju, primenu naučne prakse u proizvodnji, povezivanje sa savetodavnim službama i poljoprivrednim stanicama, savetovanja o primarnoj proizvodnji i sl.
Svi zainteresovani mogu savetodavce u Baču mogu kontaktirati na:
1. Branislav Kevenski, 064/8712567
2. Darko Jovanović, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., 021/ 771256

a u Bačkom Petrovcu na:
1. Pavlica Tamara, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., 060/3801528,
2. Kojadinović Sanja, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., 064/3837048.
grb-opstina-bac                grb-opstina-backi-petrovac

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика