Radionica o lokalnom i regionalnom planiranju i upravljanju otpadom u južnobačkom upravnom okrugu

lokalno-i-regionalno-planiranje.jpg 

Predsednik Opštine Bački Petrovac Vladimir Turan je dana : 18. marta 2010. godine u Bačkoj Palanci prisustvovao radionici O LOKALNOM I REGIONALNOM PLANIRANJU I UPRAVLJANJU OTPADOM radionica je u okviru projekta Jačanje lokalne samouprave u Srbiji.

Južnobački upravni okrug prvi u Srbiji povezao svih svojih 11 opština u Projekat planiranja upravljanja otpadom. One će uz pomoć Nemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ završiti proces planiranja upravljanja otpadom do kraja septembra 2010. godine. Projekat se  realizuje u okviru projekta GTZ-a Jačanje lokalne samouprave u Srbiji.

Sporazum o međuopštinskoj saradnji na realizaciji projekta Izrada lokalnih planova upravljanja otpadom u cilju očuvanja životne sredine i održivog razvoje u regionu južne Bačke, su dana 26. januara 2010. godine potpisali predstavnici 11 opština među koje spadaju: Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel i Bač, i time su preuzeli obavezu da u saradnji sa FTN-om iz Novog Sada okončaju proces upravljanja otpadom do kraja godine u smislu izrade regionalnog i lokalnih planova.

Tim povodom je u Bačkoj Palanci 18. marta 2010 godine realizovana radionica o lokalnom i regionalnom planiranju i upravljanju otpadom u Južnobačkom okrugu.

Ciljevi projekta:
- pronalaženje najbolje opcije za upravljanje otpadom, koji podrazumeva održivo upravljanje uz najmanje troškove, uz poštovanje načela ekonomičnosti i uštede u lokalnim budžetima
- jačanje mađuopštinske i međuregionalne saradnje( učesnici radionice su i predstavnici Vukovarsko- Srijemske županije)
- trazmena znanja i iskustva i obezbeđivanje stručne i finansijske podrške mogućih fondova (Fonda za zaštitu životne sredine RS)
-rešavanje problema upravljanja otpadom na lokalnom nivou

U okviru ovog GTZ projekta jačaju se kapaciteti lokalnih samouprava, one se povezuju sa Novosadskim univerzitetom – Fakultetom tehničkih nauka i Univerzitetom iz Štutgarta, Institutom za upravljanje otpadom ISWA. Ova dva univerziteta razmotriće svoje oblike saradnje, zajednički uspostaviti regionalno izvodljive koncepte upravljanja otpadom i u budućnosti raditi na razmeni studenata.

U projektu učestvuju Južnobački upravni okrug i Vukovarsko- Srijemska županija kao dva susedna regione. Oba regiona koriste saradnju uspostavljenu 2005. godine potpisivanjem prekograničnog sporazuma. Na ovoj radionici Vukovarsko- Srijemska županija predstaviće županijski  koncept upravljanja otpadom  i mogućnosti dalje saradnje sa okrugom, a sve u cilju primene u oblasti upravljanja otpadom i približavanja regiona zahtevima Evropske unije.

Južnobački okrug najveći i privredno najrazvijeniji deo u Srbiji, sastoji se od 11 opština i Grada Novog Sada, ima oko 600.000 stanovnika . Načelnica ovog Okruga  Darija Šajin uspela je u godini svetske ekonomske krize da podigne nivo aktivnog učestvovanja u neophodnim procesima podizanja kapaciteta regije tj. Okruga i da objedini sve opštine u zajedničkom projektu koji je jedan od esencijalnih  u Srbiji- a to je upravljanje otpadom.

Evropska komisija za lokalnu i regionalnu demokratiju definisala je smernice u oblasti međuopštinske saradnje a kao osnovni argument navodi se  racionalizacija lokane uprave( oblasti saradnje: voda, otpad, saobraćaj, životna sredina, turizam, privreda, kultura...), što se ogleda i u Projektu o lokanom i regionalnom planiranju i upravljanju otpadom u Južnobačkom okrugu.

Popis

Untitled2

JAVNO DOSTAVLJANJE

kulen3

sns baner

vakcina19

izbori2022

JAZAVAC2

razvoj pozitiv baner za sajt

Preuzimanje dokumenata

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

baner sajt srpski latinica

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика