MEÐUNARODNI FESTIVAL KOBASICA „KLOBASAFEST“ 2023.

 

Miris  sveže kobasice na festivalu  kobasica „Klobasafest“ širio se osmi put  Petrovcem

                Tradicija kulture pravljenja kobasica među ovdašnjim Slovacima je duga. Pored kulturnih i verskih vrednosti, na ove prostore su poneli i ovaj prepoznatljivi proizvod, kako bi vekovima unapredili proces i usavršili ljutu poslasticu koja je postala brend Petrovca. Petrovačka kobasica je gastronomski specijalitet koji otvara vrata u svet i zahvaljujući njoj Petrovac postaje sve popularniji na turističkoj mapi. Stoga se i u subotu 11. februara održao  međunarodni  gastro  etno festival kobasica „Klobasafest“. Ovaj jedinstveni događaj  prvi put je organizovan u Vrbari 2018. godine, ali  zbog  malog prostora od 2019.  preselio se na školska igrališta, na kojima je priređen i ove godine  osmi put.

naslovna kolbasaaaaa

 

REKORADAN BROJ UČESNIKA  ISPOROBAO JE RECEPT - ČAK 101 EKIPA

Iz godine u godinu sve je veće interesovanje za učešće na ovom gastro festivalu koji je ove godine u Petrovac doveo  rekordnih 101 takmičarskih ekipa koje su došle da odmere svoje veštine u izradi svežih kobasica. Takmičari su bili iz osam zemalja! Pored ekipa iz Srbije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Hrvatske i  Ukrajine,  učešće je uzela i ekipa iz Slovenije. Iz Petrovcu su uglavnom svi poneli samo lepe uspomene, uspostavili su nova poznanstva ili  se sreli sa starim poznanicima. Raspoloženje je bilo odlično a organizatori su se pobrinuli i za bogat kulturni program.

Pored takmičenja u pravljenju svežih kobasica, 7 ekipa iz Petrovca, Gložana, Kisača i Savinjeg Sela takmičilo se u prženju čvaraka a zabavno je bilo i takmičenja u pravljenju putera na tradicionalan način, u kome su učestvovale ekipe: Matica slovačka iz Rijeke, „Richtari“ sa istoka iz Košica i KUS „Petrovska družina“. Na štandu Udruženja petrovačkih žene mirisao je  svadbarski kupus,  sa roštilja proizvođača mesnih prerađevina širio se  miris kobasica i pljeskavica, a nije izostala ni  bogata ponuda drugih suhomesnatih specijaliteta, kao i slanih i slatkih đakonija.

ORGANIZACIJA MANIFESTACIJE

Organizaciju ove gastronomske manifestacije u Petrovcu potpisuje Udruženje građana „Klobasafest“ zajedno sa Opštinom Bački Petrovec, koja finansijski pokriva ovu akciju a uz veliko razumevanje predsednice opštine Jasne Šproh, te Mesnom zajednicom Bački Petrovac. Partneri manifestacije su Turistička organizacija opštine Bački Petrovac i JKP „Komunalac“.

Manifestacija je počela u 10. časova, a kao i obično, svečano otvaranje je bilo sat vremena kasnije. Prisutnima su se obratili predsednica Opštine Bački Petrovec Jasna Šproh, koja je ujedno i otvorila manifestaciju, predsednik Saveta Mesne zajednice Bački Petrovac Jan Lačok i predsednik Udruženja građana „Klobasafest“ Samuel Šuljan. Predsednica Šproh je istakla da je tradicija slovačke kulture u proizvodnji kobasica duga i jedinstvena. Ove godine  učešće je uzela čak 101 takmičarska ekipa a preko 90 izlagača je došlo da ponude svoje proizvode. „Čak nam i kobasica otvara vrata svuda u svetu. A danas je svoja vrata posetiocima otvorio i Bački Petrovac, gde pored gastronomije možemo da pokažemo i atraktivnu turističku ponudu.“ Predsednica  je uz ovo dodala da Opština Bački Petrovac, iako ima mali budžet, podržava sve manifestacije u opštini, posebno kulturnog karaktera, čija posećenost je iz godine u godinu sve veća. „Ovu manifestaciju smo doveli na zavidan nivo, o čemu svedoči i prisustvo gostiju iz različitih regiona, što je veoma važno za Bački Petrovac, jer je zahvaljujući i „Klobasafestu“ naše selo postalo vidljivije na turističkoj mapi kako kod nas, tako i u inostranstvu.“

Ispred udruženja je govorio i Šuljan, koji je istakao da je ovo pravi potez za promociju samog Petrovca, kao i njegove gastronomske i etničke komponente, što će svakako doprineti boljoj turističkoj ponudi. A i predsednik Saveta MZ Lačok je  prilikom svog obraćanja između ostalog rekao  da je petrovačka kobasica najbolja na svetu!

Dobro raspoloženje je od jutra bilo ispod dva šatora dimenzija 30 x 40 i 35 x 40 m, a upotpunila ga je grupa Domino bend iz Selenče. U programu su nastupili i umetnici iz inostranstva, našoj javnosti već poznata pevačica Mihaela Zolerova iz Slovačke i Aljona Nikuličova sa grupom „Kalinka“ koja je pevala ruske pesme. Atrakcija je bio pevač grupe Zijo Valentino, koji je takođe doprineo izuzetnom raspoloženju.

Program su vodili Mihal Francisti i Peter Šuljan. Posetioci su imali priliku da na tomboli osvoje i vredne nagrade a prva nagrada je bila osmodnevni boravak u banji u Slovačkoj, u Podhajskoj.

ZASTUPLJENOST  EKIPA I KOMISIJA

Na ovogodišnjoj manifestaciji najviše ekipa je bilo iz Petrovca, ali i iz bliže i dalje okoline odnosno iz Kulpina, Gložana, Maglića, Silbaša, Kisača, Novog Sada, Petrovaradina, Futoga, Pivnica, Bačke Topole, Subotice, Sombora, Beograda, Vojlovice, Kovačice, Stare Pazove, Savinog Sela i Stepanovićeva. Takmičari su bili i iz Nadlaka u Rumuniji, iz Slovačkog Komloša (Totkomloša) u Mađarskoj, iz Rijeke u Hrvatskoj, iz Rostova na Donu iz Ukrajine i  iz Borovnice u Sloveniji. Iz Slovačke je došao do sada najveći broj   takmičarskih ekipa. Ekipe su bile iz ovih gradova: Martin, Košice, Košćani nad Turcom,  Mošovce, Podhajska, Velična, Čerevnjik, Valaska Bela, Polomka, Tomašov, Njeđed, Blatnjica, Liptov region, Rovnjani, Slaćinski Laz, Partizanske, Lovinobanja, Pezinok, Sklabina, Drahovce, Mitna, Senec, Zuberec, Orava i Dolni Kubin. Neke  sredine su imale i više timova. Svoje veštine okušala je 41 ekipa iz Petrovca i  još 28 ekipa iz Srbije, te 32 ekipe iz inostranstva, od toga 22 iz Slovačke.

Ocenjivao se pre svega kvalitet kobasica, ali u obzir su se  uzimala i  druga relevantna svojstva. Posebnu komisiju su činili: Ana Spevakova, Ana Vidova i Jan Pavlis. Svežu kobasicu, koju su ekipe morale ispeći, ocenjivala je komisija u sastavu: Vladimir Dudaš, Pavel Tordaji, Milina Tancikova, Zdenko Fabri i Danijel Spevak. A rezultat je bio ovakav: 36 uzoraka je dobilo diplome sa zlatnom medaljom, 35 ​​sa srebrnom a 30 ekipa sa bronzanom medaljom.

Na kraju su od zlatnih uzoraka izabrana  tri najbolja od najboljih. Apsolutni pobednik „Klobasafesta“ 2023 je bio tim Agrohemike, kome je predsednik udruženja Šuljan uručio prelazni pehar.

Među prva tri spada i ekipa „Klobásková manufaktúra“ iz Njeđeda iz Slovačke i ekipa „V a V mačke i kacúri“ iz Kulpina.

Sledeće godine  deveti po redu međunarodni festival kobasica „Klobasafest“ 2024. planiran je na dva dana - 10. i 11. februar 2024. Petrovac je, prema procenama, tokom ovogodišnje manifestacije   posetilo više od 9.000 hiljada gostiju, što je broj za svaku pohvalu.

Diplome sa zlatnom medaljom dobile su sledeće ekipe (36):

„Nadlackí kacúri“, Nadlak (RO)

„Petrovská pálenica Marčok“, Petrovac

„Richtári z Východu“, Košice (SR)

„Ján Audio“, Kisač

„MLKS“, Košćani nad Turcom (SR)

Gurmani, Maglić

„Komlóšske šikovníčke“,  Slovački Komlóš (Totkomloš) (HU)

„Koníček Šenk“, Pezinok (SR)

„Pezínski šráci“, Pezinok (SR)

Mesna zajednica Gložan, Gložan

„Vojlovická družina“, Vojlovica

„Petro-kul Gary“, Petrovac

„Blatnické hradné panstvo“, Blatnjica (SR)

„ZUJ Zavičajno udruženje Janjani“, Futog

„Slovensko-srbskí muzikanti SR – SRB“

„Haška GiM 2“, Kulpin

„Kysáčski kamaráti“, Kisáč

„Večne lační“, Partizanske (SR)

„Color“, Stara Pazova

„Dunajská ekipa 1“, Gložan

„Dunajská ekipa 2“, Gložan

„Lovinobaňa“, Lovinobanja (SR)

„V a V mačke a kacúri“, Kulpin

„Krajanský štvorlístok, CZ-HU-UA-SRB“

„Vikendaši Sejke“, Petrovac

„Združenie Petrovská klobása Hrubíkovci“, Petrovac

„Šoféri“, Valaska Bela (SR)

„PG Hrubík“, Petrovac

„Agrohemika“, doo, Petrovac

„Sejketrans“, doo, Petrovec

„Četiri kralja“, Petrovac

„Klobásková manufaktúra“, Njeđed (SR)

„Aquapark Petroland“, Petrovac

„Farma Horvát“, Petrovac

„Čapeľovci“, Petrovac

„Petrovskí evanjelici“, Petrovac

Treće mesto je osvojila  ekipa „V a V mačke a kacúri“, Kulpin u sastavu:  Jan Vida, Ivona Vidova, Marcel Vida, Daniel Vrbovski, Aleksandra Vrbovska, Jaroslav Vrbovski, Zuzana Vrbovska.

Drugo mesto je osvojila ekipa „Klobásková manufaktúra“, Njeđed  u sastavu: Ondrej Guljaš, Matej Čaprda, Andrej Škabla, Mihal Karkuš.

Apsolutni pobednik  „Klobasafestu“ 2023. je  „Agrohemika“, doo, Petrovac, u sastavu: Martin Hansman, Jaroslav Lekar, Miroslav Lekar, Zdeno Ivičjak, Jan Pavčok, Zdenko Kuriš, Jaroslav Struharik, Jan Andrašik, Jan Babjak, Ondrej Fabok.

Akuapark Petroland iz Bačkog Petrovca obezbedio je nagrade za sve pobedničke ekipe.

U takmičenju u prženju čvaraka učestvovali su:

Udruženje petrovačkih žena 1, Petrovac

Udruženje petrovačkih žena 2, Petrovac

Udruženje poljoprivrednika, Gložan

„Zaborskovci“, Petrovac

„Združenie kysáčska klobása“, Kisáč

„Miloš Šoškić“, Savino Selo

„Kinga salaš“, Bačka Topola

„Čeman“, Kisač

Sve ekipe su dobile diplomu sa zlatnom medaljom za kvalitet prženja čvaraka.

U takmičenja u pravljenju putera na tradicionalan način  učestvovale su ekipe:

KUD „Petrovská družina“ Petrovac, „Horehronci“, Polomka (SK) i

Matica slovačka Rijeka, Rijeka (CRO).

Sve ekipe su dobile diplomu sa zlatnom medaljom za kvalitet napravljenog putera.

 

Posebna priznanja:

Tokom „Klobasafesta“ 2023. takmičarske ekipe su ocenjene i u posebnim kategorijama ovako:

Najmlađa  ekipa: Kamenoreznica Bartoš, Petrovac

Najveselija ekipa: „Liptáci“, Liptovski Mikulaš (SR) a KUD „Petrovská družina“, Petrovac              

Najvrednija ekipa: „Záborskovci“ a „Bratranci“, Petrovac

Najlepša ekipa: „Komlóšske šikovníčke“, Slovenski Komloš (Totkomloš)  (HU)

Najautentičnija  ekipa: „Drahovskí fíkoši“, Drahovce (SR)

Najelegantnija ekipa: „Vojlovická družina“ Vojlovica a „Agroslávia“, Nadlak (RO)

Najbrojnija  ekipa: Mesna zajednica, Gložan, Policija, Petrovac, Martinski seniori, Martin (SR)

Najstarija ekipa: „Petrovskí evanjelici“, Petrovac 

Ana Horvatova

IMG 4718

IMG 4725

IMG 4728

IMG 4754

IMG 4765

IMG 4790

IMG 4821

IMG 4836

IMG 4860

IMG 4866

IMG 4874

IMG 4947

IMG 5587

IMG 5583

IMG 5252

IMG 5024

IMG 5020

 

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика