Obeležen Dan Petrovca

IMG 4274 1

Juče 25. maja 2021. godine u prostorijama Saveta Mesne zajednice Bački Petrovac je obeležen Dan Petrovac. Tradično obeležavanje ovog praznika je ove godine izostao zbog pandemije COVID – 19 te su članovi saveta zajedno sa predsednikom Saveta MZ Bački Petrovac Ondrom Bovđišom obeležili ovaj dan u vidu sastanaka, na kojem su prisustvovali predsednica opštine Jasna Šproh i predsednik Skupštine opštine dr Jan Jovankovič.

Radi podsećanja Dan Petrovca se proslavljaju od 2002. godine. Kao praznik, rođendan sela, određen je 25.maj na osnovu istorijske godine 1745. kada su prvi Slovaci došli u Petrovac na futoško vlastelinstvo. Novi doseljenici su potpisali ugovor sa tamošnjom vlašću futoškog vlastelinstva koja ima je garantovala određena prava i obaveze. U ime Slovaka ugovor je potpisao Matej Čanji, a u ime Srba kmet Veselin Sekulić 25.maja 1747.godine. Ovaj datum se danas obeležava kao dani Petrovca.

Proslava traje tri dana i to uvek tokom vikenda koji je najbliži 25.meju. Iz godine u godinu održavaju se brojni društveni i kulturni događaji, izložbe, sportska takmičenja. Svečanom akademijom, koja je sastavni deo proslave, a čija osnovna nit jesu jubileji i proslave zabeležene tokom tekuće godine, počinju petrovačke trodnevne svečanosti.  Ovom prilikom dodeljuju se zahvalnice kolektivima, udruženjima, sportskim klubovima i pojedincima koji obeležavaju svoj jubilej odnosno višegodišnji uspešan rad.

referendum

vakcina19

JAZAVAC2

razvoj pozitiv baner za sajt

Preuzimanje dokumenata

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

baner sajt srpski latinica

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика