Održane tribine posvećene obrazovanju Roma u opštini Bački Petrovac

naslovna

Dana 07.05.2021 u prostorijama Turističke organizacije Bački Petrovac, održane su 3 tribine u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma 2021-2025.
Tribinama su prisustvovali Danijela Bogdanović, poreski kontrolor i koordinator za romska pitanja Opštine Bački Petrovac, Miroslav Necić, predsednik Udruženja Roma „Bački Petrovac“ i Romeo Mihajlović, predstavnik Kancelarije za inkluziju Roma kao počasni gost.

Učesnici tribina su bili učenici osnovnih i srednjih škola sa teritoriji Opštine Bački Petrovac.
Tribine su bile na sledeće teme:
1. „Međunarodni dan Roma“ gde je predstvljena istrorija, tradicija i kultura romske populacije.
2. „Romi su ljudi a ne statistika“
3. „Crno-beli svet“
Ciljevi tribina su bili edukacija učenika osnovnihi i srednjih škola i njihovo osnaživanja za nastavak školovanja u srednjim, viskom školama i na fakultete.
Danijela Bogdanović, koordinatorka za romska pitanja Opštine Bački Petrovac govorila je o fundamentalnim tokovima razvoja romske nacionalne zajednice, odnosno procesima integracije i emancioacije romske zajednice tokom prethodnih 50 godina. Takođe, istakla je važnost poznavanja sopstvene istorije, kulture, tradicije i jezika, kao osnove identiteta svake nacionalne zajednice. Posebna pažnja u toku tribina je posvećena oblasti obrazovanja, bez koje nema ni napretka, odnosno razvoja ljudskog društva.
Miroslav Necić, predsednik Udruženja Roma „Bački Petrovac“ je pozdravio aktivnosti lokalne samouprave i važnosti postojanja Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma, jer predstavllja veoma važan mehanizam za unapređenje položaja pripadnika romske nacionalne zajednice.
Romeo Mihajlović, predstavnik pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma, Novi Sad je govorio o procesima unapređenja položaja Roma i Romkinja u AP Vojvodini i mehanizmima za unapređenje položaja Roma. Učenike osnovnih i srednjih škola je upoznao sa merama afirmativne akcije za upis u srednje, visoke škole i na fakultete, mogućnostima korišćenja smeštaja u srednjoškolskim i studentskim domovima, kao i korišćenje srednjoškolskih i studentskih stipendija. Posebnu pažnju prisutnih skrenuo je na mogućnost upisa na studijskom programu za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku u okviru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu, s obzirom da je obezbeđen siguran upis na budžet, kao i stipendija od strane Kancelarije za inkluziju Roma.
Imajući u vidu dosadašnje aktivnosti i opredeljenost Opštine Bački Petrovac za puno učešće u procese unapređenja položaja Roma, obrazovanje Roma je oblast koja je prioritetna u radu lokalne samouprave.

1

2

3

4

referendum

vakcina19

JAZAVAC2

razvoj pozitiv baner za sajt

Preuzimanje dokumenata

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

baner sajt srpski latinica

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

sistem48

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика