Otkrivena bista grofa Andreja Hadika

naslovna

Dana 21. decembra 2022. godine u porti katoličke crkve u Bačkom Petrovcu realizovano je svečano otkrivanje biste u čast grofa Andreja Hadika.

Grof Andrej Hadik je veoma značajna ličnost za savremenu istoriju i razvoj ne samo Futoga i ovog dela nekadašnje velike i moćne monarhije, već i kao značajna ličnost u evropskim krugovima. Hadik je na područje južne Bačke došao sa visokim titulama stečenim u ratnim pohodima na evropskim ratištima, pre svega u borbama protiv Turaka, i kao predsednik Dvorskog ratnog saveta i „čovek od poverenja“ carice Marije Terezije.

Za Bački Petrovec je značajan i kao osnivač hmelјarstva, koji je pre 250 godina doneo prve sadnice hmelјa u Bačku, odnosno Bački Petrovac. Upravo zbog ove godišnjice je otkrivena ova bista  u Bačkom Petrovcu, centru  hmelјarstva Vojvodine.

Udruženje za muzejsku agrarnu baštinu - Polјoprivredni muzej iz Kulpina, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, uz saglasnost Subotičke katoličke biskupije i zahvalјujući Kancelariji za Slovake koji žive u inostranstvu iz Slovačke Republike, pokrenulo je 2015. godine višegodišnji projekat pod nazivom „Grof Hadik-život i delo“. U okviru ovog projekta urađeni su konzervatorsko–restauratorski radovi na Hadikovom portretu i originalnom šeširu sa prezentacijom, objavlјene su dve knjige, a u poslednje dve godine su se angažovali na izradi biste grofa Andreja Hadika, osnivača hmelјarstva u Vojvodini.

Bistu su otkrili Prof.dr. Jan Kišgeci zajedno sa predsednicom Opštine Bački Petrovac Jasnom Šproh.

Prof.dr. Jan Kišgeci,

predsednik Udruženja za muzejsku agrarnu baštinu - Polјoprivredni muzej, Kulpin

IMG_8254.jpgIMG_8270.jpgIMG_8303.jpgIMG_8323.jpgIMG_8343.jpgIMG_8346.jpgIMG_8354.jpgIMG_8365.jpgIMG_8374.jpgIMG_8410.jpgIMG_8432.jpg

Popis

baner2022

blue-christmas-2-1348885-Recovered.jpg

sdsadas

JAVNO DOSTAVLJANJE

kulen3

sns baner

vakcina19

izbori2022

JAZAVAC2

za sajt

Preuzimanje dokumenata

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

baner sajt srpski latinica

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

sistem48

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика