Podela udžbenika učenicima romske nacionalnosti i školskog pribora đacima prvacima

naslovna

Dana 08. septembra 2021. godine Osnovnu školu „Jozef Marčok Dragutin“ u Gložanu su posetili predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh, predsednik Skupštine opštine Jan Jovankovič, rukovodilac Odelјenja za opštu upravu, društvene službe i opšte zajedničke poslove Dušan Rašeta, član Opštinskog veća za društvene delatnosti Aleksandar Nakić, koordinator za romska pitanja Opštine Bački Petrovac Danijela Bogdanović i počasna gošća, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović. Goste su primili direktor osnovne škole Miloš Krstovski i stručni pedagog Marija Subašić.

Prilikom ove posete svim đacima prvacima podelјen je školski pribor a učenicima romske nacionalnosti udžbenici. Time je u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma 2021-2025 Opštine Bački Petrovac uspešno sprovedena planirana aktivnost - podela udžbenika za učenike romske nacionalnosti.
Ove školske 2021/22 godine u osnovnim školama je ukupno 27 učenika romske nacionalnosti. U OŠ „Jan Amos Komenski“ Kulpin je 14 učenika, OŠ „Jan Čajak“ Bački Petrovac 6 učenika, OŠ „Jozef Marčok Dragutin“ Gložan 5 učenika a u OŠ „Žarko Zrenjanin“ Maglić su 2 učenika.
U Predškolskoj ustanovi „Včelka“ u sve četiri mesne zajednice je ukupno upisano 5 dece, dok srednje škole iz naše opštine pohađa 16 srednjoškolaca.
Na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača „Mihajlo Pavlov“ u Vršcu (studijski program na obrazovanju vaspitača na romskom jeziku) upisana je jedna studentkinja.
Ukupno 49 učenika romske nacionalnosti je uklјučeno u celokupni obrazovni sistem Republike Srbije. Kako su naglasili predstavnici lokalne samouprave, to je veliki uspeh u integraciji romskog stanovništva koji Opština Bački Petrovac već niz godina podržava i bodri.
Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović pohvalila je Opštinu Bački Petrovac i naglasila da iako ima mali broj Roma u samoj opštini, po treći put je usvojen Akcioni plan za Rome čije su aktivnosti usmerene na njihovo obrazovanje. Današnja akcija i podela udžbenika u Gložanu je samo jedna od akcija koja će doprineti unapređenju njihove obrazovne strukture. Ujedno pokrajinska poslanica je naglasila da poslednjih godina jedan od pokazatelјa jeste i činjenica, da je iz opštine Bački Petrovac čak 16 romskih srednjoškolaca, što predstavlјa ogroman napredak u samoj integraciji romske populacije.

IMG 9811

IMG 9813

IMG 9830

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика