Festival „Spievajže, si spievaj...“

naslovna

U nedelјu 7. novembra 2021. godine u organizaciji MOMS Petrovac u sali Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Petrovcu održan je 29. Festival mladih pevača slovačkih narodnih pesama pod nazivom „Spievajže, si spievaj…“ uz finansijsku podršku Kancelarije za Slovake u dijaspori i Opštine Bački Petrovac.

Festival je otvorila predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh koja je u svom obraćanju osim ostalog iznela: „…Za nas Slovake je karakteristična lјubav prema slovačkoj narodnoj pesmi koju su naši preci negovali, čuvali, unapređivali i usmeno prenosili iz generacije u generaciju i time sačuvali svoj narodni identitet kao plod najdublјe prisebnosti. Uz pesmu se lakše živelo, pesma je bila sastavni deo ženidbe i udaje, uz nju se tugovalo i zbijale šale. Na bogatstvo koje nalazimo u slovačkoj narodnoj pesmi mladim generacijama ukazuj i sami nastavnici muzičkog. A i izvršna vlast u opštini finansijski podržava ovaj događaj kao i celokupnu kulturu, jer jezik i kultura su segmenti kojim se na najlepši način pokazuju osobenosti svakog naroda odnosno narodnosti, dakle i nas Slovaka. Zato ih moramo očuvati, unapređivati i ostaviti našim potomcima kao nešto najdragocenije što imamo. Žalim učesnicima da naše narodne pesme koje ćemo ovde čuti izvedu što bolјe i to u našoj tradicionalnoj nošnji koju su naše majke, bake ili rođaci sa lјubavlјu pripremili za njih. Ujedno bi se zahvalila svima koji su doprineli održavanju ovog festivala, onim koji su izvođače pripremali ili obukli u predivne nošnje, ukrašavali pozornicu ili sve ovo organizovali. Obećavam da ćemo organizaciju ovakvih događanja i nadalјe podržavati. Pošto je ovo kvalifikacija za festival „Susreti u pivničkom polјu“, želim laureatima da se i u Pivnicama pokažu u najbolјem svetlu a vama poštovana publiko želim lepe trenutke i da gromkim aplauzom podržite sve učesnike.“

IMG 4173

Svojim prisustvom čast ovom događaju su ukazali predsednik Skupštine opštine Bački Petrovac Jan Jovankovič, potpredsednica NSSNM dr Tatiana Vujačić, predsednik MSS Branislav Kulik, direktor ZKVS Vladimir Francisti, direktorka OŠ „Jan Čajak“ u Petrovcu Zdenka Dudić, direkorka SVP Viera Krstovski, predsednik Saveta MZ Bački Petrovac Jan Lačok, brojni sponzori i donatori koji su podržali ovaj događaj, kao i lјubitelјi slovačke narodne pesme i njene interpretacije.
Na ovogodišnjoj ediciji u delu festivala pod nazivom „ Nade“ učestvovalo je 26 takmičara predškolskog i školskog uzrasta a u takmičarskom delu tri izvođača. Svim učesnicima poklone i diplome je obezbedila Opština Bački Petrovac. Interpretaciju i nošnju je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Ana Medveđova, Mariena Stanković-Krivak , Olivera Popadić i Katarina Melegova-Melihova, dok su žiri publike sačinjavale renomirane pevačice: Katarina Balaž, Ana Očovej i Ana Struhar.
U revijalnom delu su nastupile Jarmila Virag, Ana Stanivuk i Rastislav Struhar i Samuel Kovač.
Pevače je pratio orkestar pod rukovodstvom Rastislava Struhara a isti su sačinjavali Jaroslav Spevak, Samuel Kovač i Vlastislav Struhar. Moderator festivala je bila Vjera Dorčova-Babijakova.
Na kraju festivala dodelјene su nagrade. U ime MOMS Petrovac događaj je ocenjivala njena predsednica Katarine Melegova-Melihova, koja je nagrade i dodelila a u ime žirija isto je uredila pedagog Ana Medveđova.
Nagradu kao najmlađa učesnica festivala ponela je četiri i po godišnja Lidia Mihaela Dite. Četiri ravnopravne nagrade za najlepšu nošnju su dobile: Lucia Hodolič, Petra Dobrik, Anita Fabri i Simona Sikora.
Sedam ravnopravnih nagrada za najuspešnije pevače u okviru edicije „Nade“ dobili su: Nina Častven, Adam Fabri, Marina Tordaji, Andrea Danko, Lenka Hodolič, Simona Sikora i Lea Ušjak.
Dve ravnopravne nagrade za autentičnost pesme poneli su: Pavel Poniger Ferero za pesmu „Pome, pajtaš, pome...“ a Miroslava Zelenak za pesmu „Cez dedinu“.
U takmičarskom delu treću nagradu stručnog žirije je dobila Aleksandra Muha, drugu Miroslava Zelenak a prvu Pavel Poniger Ferero a pravo učešća na festivalu „Susreti u pivničkom polјu“ za sledeću godinu imaju nagrađeni prvom i drugom nagradom.
Nagradu žirija publike je osvojio Ivan Kopčok. Orkestar je svoje dve ravnopravne nagrade uručio Viktoriji Sabo i Ivanu Kopčopku.
Učesnici su se publici na kraju zahvalili za podršku i sa gledaocima su se rastali pesmom „Spievajže, si spievaj…“.

22

 

 3

 4

 

56192021223

vakcina19

JAZAVAC2

Preuzimanje dokumenata

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

baner sajt srpski latinica

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

sistem48

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика