Tribina „Pametno i bezbedno na internetu“ Aktivnost LAP obrazovanje Roma i DKC „Prijatelji dece“ Maglić

db

Dana 16.09.2023 u prostorijama Dečijeg kreativnog centra „Prijatelji dece“ u Magliću, održana je tribina „Pametno i bezbedno na internetu“ u okviru redovne aktivnosti Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma 2021-2025.

Tribina je organizovana u saradnji sa predsednicom Dečijeg kreativnog Centra „Prijatelji Dece“ iz Maglića Bogomirkom Žagrić i koordinatorkom Kancelarije za romska pitanja Danijelom Bogdanović.

Zaključci sa tribine su sledeći:

-          roditelji i deca su na tribini upoznati sa opasnostima na internetu, društvnim mrežama, cyberbullying –a, challenge/izazovima i sa novim raznim aplikacijama veštačke inteligencije,

-          roditelji su upoznati kako i kome prijaviti sajber napad i od koga zatražiti stručnu pomoć,

-          učenici osnovnoškolskog uzrasta su bili veoma zainteresovni za datu temu, pokazali su veliko znanje iz oblasti korišćenja interneta, društvenih mreža, video igrica u odnosu na roditelje,

-          ostvarena je izuzetna interakcija između roditelja, dece i edukatora,

-          mnoga deca su preuzela inicijativu i sa puno pitanja i odgovora pomagali su edukatorima da signaliziraju roditeljima gde se krije najveća opasanost za decu.

Opšti i postignut cilj održane tribine:

Nakon izvršene edukacije niko od prisutne dece nije izrazio želju da koristi i istražuje opasne igrice, kao ni razne challenge/izazove. Roditelji i deca su informisani, edukovani i upoznati, kako ipak može biti „Pametno i bezbedno na internetu“, navode edukatori ove tribine.

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика