Stručni skup „Kad nevidlјivi postanu vidlјivi – saradnja CSR i ustanova za smeštaj duševno/ mentalno obolelih lica“ – susret korisnika i srodnika

3

Dana, 29.05.2018. godine Centar za socijalni rad opštine Bački Petrovac organizaovao je i realizovao stručni skup pod nazivom „Kad nevidlјivi postanu vidlјivi – saradnja CSR i ustanova za smeštaj duševno/ mentalno obolelih lica“ u BačkomPetrovcu, u Lovačkom domu „Lesik“. Stručni skup je okupio  stručne radnike CSR opštine Bački Petrovac, Bačka Palanka i Bač, stručne radnike Doma za duševno obolela lica Čurug, „1. Oktobar“ iz StarogLeca, Dom za odrasle „Sveti Vasilije Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, Doma Veternik, Dоma zа licа оmеtеnа u mеntаlnоm rаzvојu „Otthоn“ i Doma za stare i penzionere Apatin, korisnike/ stanare navedenih domova i članove njihovih porodica. Stručni skup je  pozdravio pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, gospodin predrag Radović, savetnice za socijalnu zaštitu  Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Maja Dumnić i Anđelija Đolović. Stručni skup je prijavljen Komori socijalne zaštite.

Teme o kojima se na skupu govorilo su Saradnja CSR i ustanova za smeštaj korisnika- unapređenje saradnje u interesu korisnika; Značaj radno okupacione terapije u radu sa korisnicima smeštaja u ustanovama socijalne zaštite; Značaj negovanja i oživlјavanja tradicije, običaja, nacionalnog i kulturnog identiteta, uspomena korisnika na smeštaju; Deinstitucionalizacija- potreba korisnika ili reformski zahtev. O navedenim temema govorili stručni radnici CSR Bački Petrovac, Milka Grbić, psiholog, Janja Bartoš, socijalna radnica, Valeria Potfaj Fabian, pedagog i direktorka centra Biljana Drakulić, psiholog, Marijana Ristić i Anđelka Prvulović, socijalne radnice Doma iz Čuruga, Anđelka Đolović savetnica za socijalnu zaštitu. Stanari/korisnici navedenih ustanova su uz podršku i usmeravanje svojih radnih terapeuta i instruktora bili angažovani radno - okupacionim aktivnostima. Nastale produkte su ustanove mđusobno razmenile. Jedan od centralnih događaja bio je susret i druženje sa srodnicima i prijateljima, pojedini su obišli svojke kuće, komšije, grobna mesta najmilijih. Susret je završen zajedničkim ručkom i osveženjem, druženjem, evociranjem uspomena..

6

7

8

10

16

17

19

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика