Projekat ‘‘Održivost ujedinjenja‘‘

Bilbord ujedinjene opstine 3 jez SK 1

Učešće: projekat je omogućio susret 646 građana, od kojih

435 je bilo iz opštine Bački Petrovac (Srbija),
40 je došlo iz grada Stara Lubovna(Slovačka),
42 je došlo iz grada Nitra (Slovačka),
40 je došlo iz grada Ružomberok  (Slovačka),
40 je došlo iz grada Vukovar (Hrvatska),
15 je došlo ispred udruženja Československe renome  (Češka),
34 je došlo ispred Regionalne razvojne agencije Bačka (Srbija).

 

Opštine/datum: susret se realizovao i opštini Bački Petrovac (Srbija) od 03/08/2017 do 06/08/2017

Projekat odrzivost 1

Projekat odrzivost 2

Projekat odrzivost 3

Projekat odrzivost 4

Kratak opis:

Dan 03/08/2017 je bio posvećen dobrodošlici gostiju, formalnom i neformalnom sastanku gde su predstavljeni program i projekat. Predstavljen je značaj i održivost saradnje, podržana je ideja i značaj članstva u EU. Istog dana je bila prezentacija u omladinskom centru YMCA na temu migracije mladih, zapošljavanja, volontiranja i edukacije i diskusija za rešavanje problema nezaposlenosti i migracije.

Dana 04/08/2017 je bilo prijem partnerskih gradova kod predsednika opštine Bački Petrovac gde se govorilo o lokalnom, regionalnom i nacionalnom razvoju i predstavljeni su rezultati saradnje sa drugim gradovima i primeri dobre prakse. Zatim je bila prezentacija i diskusija na temu razvoja kulture i obrazovanja, značaj otvaranja poglavlja 26 za Srbiju, gde su nam predstavnici partnerskih gradova podelili njihova iskustva u usklađivanju kulture i obrazovanja sa standardima EU. U nastavku dana je bio kulturno-umetnički program gde je bila predstavljena kultura, tradicija, igra i pesma na slovačkom jeziku. U omladinskom centru YMCA je bio kreativan rad sa decom na temu EU kroz lepotu različitosti.

Dana 05/08/2017 je bila panel diskusija o održivosti projekata finansiranih od strane EU, gde su bili prikazani primeri dobre prakse i iskustva partnera. Po završetku panel diskusije učesnici partnerskih gradova su uzeli učešće na Bazaru umetnosti  gde je bio kulturno-umetnički program, partnerski gradovi su imali svoje štandove gde su prezentovali svoju zemlju, kulturu i tradiciju. Volonteri su bili zaduženi za  mišljenja i stavove građana kroz upitnike.

Dana 06/08/2017 učesnici susreta su se sastali za kraj kako bi sumirali i ocenili rezultate projekta i pozvali partnere na buduću saradnju. U nastavku dana sprovedene su razne sportske aktivnosti a tokom svih dana bile su realizovane izložbe, takmičenja, gala koncerti.

Teme događaja u Bačkom Petrovcu su bile sledeće: migracija mladih, zapošljavanje, edukacija, kultura, obrazovanje, jačanje saradnje sa partnerima, podizanje svesti o značaju programa ‘‘Evropa za građane‘‘ i diskusije o budućim saradnjama. Cilj projekta je bio da se podstakne građanstvo na aktivno učešće i sagledavanje značaja održivosti svih aktivnosti koje se sprovode na nivou Unije.

Projekat "Održivost ujedinjenja" predstavlja saradnju 7 partnera iz 4 zemlje. Specifični ciljevi projekta su bili volonterizam kao bitna stavka aktivnog građanstva i razvoja zajednice; zapošljavanje kao jedan od rešenja migracije mladih; programi EU i njihov značaj za razvoj regiona EU. Program je predstavio kombinaciju raznih vrsta aktivnosti koje privlače učesnike da dođu na program. Teme su birane na takav način da se učesnici osećaju uključeno i motivisano za sva dešavanja.

 

 

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика