Projekat “Ujedinjeni u jednu uniju“

1 BILBORD Projekt

Učešće: projekat je omogućio susret  639 građana, od kojih
430 je bilo iz opštine Bački Petrovac (Srbija),
45 je došlo iz grada Stara Lubovna (Slovačka),
50 je došlo iz grada Nitra (Slovačka),
47 je došlo iz grada Martin (Slovačka),
28 je došlo iz grada Ružomberok  (Slovačka),
27 je došlo iz grada Vukovar (Hrvatska),
10 je došlo ispred udruženja  Československe renome  (Češka),
2 je došlo iz grada Kirchheim unter Teck  (Nemačka).

 

Opštine/datum: susret se realizovao i opštini Bački Petrovac (Srbija) od 04/08/2016 do 07/08/2016 

Program UJU srb

 

Program UJU sk

 

Program UJU eng

Kratak opis:

 Dan 04/08/2016 je bio posvećen dobrodošlice gostiju, formalnom i neformalnom sastanku gde su predstavlјeni program i projekat. Predstavlјen je značaj saradnje i podržana je ideja i značaj članstva u EU. Istog dana u okviru susreta studentske omladine prezentovan je volonterizam i EVS program i koji sprovodi udruženje YMCA Srbija kroz podršku programa Erasmus+. Pored toga prezentaciju o formalnom delu obrazovanja, stipendije, razmene, usavršavanje, prezentovala je fondacija Tempus koja takođe pruža podršku studentima preko programa Erasmus + i CEPUS.

 Dana  05/08/2016 je bilo prijem partnerskih gradova kod predsednika opštine Bački Petrovac gde se govorilo o lokalnom ekonomskom razvoju i predstavlјeni su primeri dobre prakse. Tokom formalnog sastanka ali onda i tokom celog dana u neformalnim razgovorima govorilo se o problemima i predlozima lokalnog razvoja, davani su predlozi na rešavanje određenih problema i koristila se prilika da se čuju dobra iskustva partnera. Pred kraj dana održan je kulturno umetnički program, koji se doticao tradicije, kulture, jezika, pesme, muzike i igre na slovačkom jeziku, koji se tradicionalno čuva i neguje u Bačkom Petrovcu u slovačkom selu u Srbiji.

 Dana 06/08/2016 je bila prezentacija i panel diskusija koja je govorila o politici EU, značaj saradnje i uticaj projekata koji su implementirani zahvalјujući podrške programa EU. U nastavku je bila diskusija na temu izazova migracione krize. Po završetku panel diskusije učesnici partnerskih gradova su uzeli učešće na Bazaru umetnosti  gde je bio kulturno umetnički program, partnerski gradovi su imali svoje štandove gde su prezentovali svoju zemlјu, kulturu i tradiciju. Volonteri su bili zaduženi za  mišlјenja i stavove građana kroz upitnike, razgovor i kroz širenje ideje i vrednosti Evropske unije.

 Dana 07/08/2016 učesnici susreta su se sastali za kraj kako bi sumirali i ocenili rezultate projekta. Značajne su bile i diskusije o budućnosti Evropske unije, kao i razgovori o mogućnosti buduće saradnje. U nastavku dana sprovedene su još neke sportske aktivnosti a tokom svih dana bile su mnoge izložbe a jedna od izložba je bila UNESCO izložba.

 Teme događaja u Bačkom Petrovcu su bile sledeće: jačanje saradnje sa partnerima, podizanje svesti o značaju programa Evropa za građane/ke, diskusije o budućnosti Evrope u okviru aktualnih tema kao što je migracija, volonterizam, manjine. Cilј projekta je bilo povećati svest i razumevanje vrednosti koje podržava Evropska unija.

 Projekat "Ujedinjeni u jednu uniju" predstavlјa saradnju 8 partnera iz 5 zemalјa. Osnovni cilј projekta je bio da se predstavi EU i njena podrška i značaj učešća građanstva uklјučenih u procese odlučivanja. Specifični cilјevi projekta je su bili volonterizam kao bitna stavka aktivnog građanstva i razvoja zajednice; program EU i njegov značaj za razvoj regiona EU (primeri dobre prakse, praktična pitanja, objašnjenja i diskusije o fondovima EU i pozitivan uticaj na region); mapiranje stavova građana EU i građana pridruženih zemalјa, članica kandidata. Program je predstavio kombinaciju raznih vrsta aktivnosti koje privlače učesnike da dođu na program. Teme su birane na takav način da se učesnici osećaju uklјučeno i motivisano za sva dešavanja.

 

• Informacije o projektu (sr-lat)

• Informacije o projektu (sr-cir)

• Informácie o projekte (sk)

• Information about project (en)

• Analýza postojov účastníkov projektu

• Prezentacije EU projekata parnerskih mesta.

• Prezentacija o migraciji

 

 

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика