POZIV FIZIČKIM LICIMA DA IZVRŠE KATEGORIZACIJU UGOSTITELjSKIH OBJEKATA U KOJIMA PRUŽAJU USLUGE SMEŠTAJA

Zakonom o ugostitelјstvu (,,Sl. glasnik RSˮ, br. 17/2019) propisana je obaveza ugostitelјa koji pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva, da izvrši kategorizaciju tih objekata.

Zahtev za kategorizaciju se podnosi preko eTuriste.

S tim u vezi POZIVAMO sva fizička lica koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostitelјskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).

Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostitelјski objekat i ugostitelј će biti evidentirani u sistem eTuriste, na koji način će, u skladu sa pozitivnim propisima, moći da nastave sa pružanjem ugostitelјskih usluga smeštaja na zakonit način.

Fizičko lice u navedenim kategorisanim objektima ugostitelјske usluge može da pruža neposredno ili preko posrednika, koji može biti samo pravno lice ili preduzetnik. U slučaju posredovanja fizičko lice i posrednik zaklјučuju međusobni ugovor koji se radi evidentiranja dostavlјa organu jedinice lokalne samouprave.

U suprotnom, na osnovu člana 92. stav 1. tačka 9) navedenog zakona fizičko lice je prekršajno odgovorno, a zaprećene kazne se kreću u rasponu od 150.000 do 350.000 dinara.

Za sve dodatne informacije i pružanje stručne pomoći stojimo na raspolaganju i možete nam se obratiti putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefeone 064/86-72-877 i 063541-303.

Takođe, možete se obratiti i Ministarstvu turizma i omladine putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kao i na telefone 011/3149670 i 011/3139671.

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика