Poziv za učestvovanje u Kampanji „NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!“

nasilje je zlocinSavet za rodnu ravnopravnost Skupštine opštine Bački Petrovac, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za ravnopravnost polova, Vas poziva da učestvujete u Kampanji „NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA! u okviru međunarodne Kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, na tribini, koja će se održati 2. decembra 2016. godine u sali Skupštine opštine Bački Petrovac, u Bačkom Petrovcu, ul. Kolarova br. 6 (I sprat), sa početkom u 18,00 časova.

Moderatorka tribine će biti Ana Leginj – predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine opštine Bački Petrovac.

Ispred Opštine Bački Petrovac prisutnim na tribini će se obratiti Srđan Simić, predsedik opštine a ispred Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, direktorka zavoda ili Katarina Krajnović - samostalna stručna saradnica za odnose sa javnošću.

O tome šta je sve rodno zasnovano nasilje, zašto se muško nasilje dešava, ko su nasilnici, kao i koji su mehanizmi zaštite u situaciji nasilja iz prakse će govoriti Biljana Stepanov (Centar za podršku ženama Kikinda) i dugogodišnj aktivistkinja SOS Mreže Vojvodine kao i koordinatorka Mreže – Ivana Zelić (nevladina organizacija Iz kruga Vojvodine).

Na tribinu su pozvani, očekuje se prisustvo i njihov doprinos diskusiji predstavnika Osnovnog suda u Novom Sadu, Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, Policijske stanice u Bačkom Petrovcu, Centra za socijalni rad Opštine Bački Petrovac i Zdravstvene ustanove Dom zdravlja “Bački Petrovac” Bački Petrovac.

Kampanja ima za cilj informisanje žena o načinima zaštite od nasilja (sa akcentom na marginalizovane grupe žena, kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom), kao i jačanje lokalnih kapaciteta za pružanje adekvatnije podrške ženama koje trpe nasilje.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je međunarodna kampanja koja se obeležava od 1991. godine. Početak kampanje je 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a kraj 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava čime se simbolično povezuje problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u AP Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34% njih trpelo fizičko nasilje. Kao najčešće razloge zbog kojih ostaju u vezi sa nasilnim partnerom, žene su navodile egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika.

Pokrajinske institucije i mehanizmi za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u toku Kampanje podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava danas i najtragičniji pokazatelj rodne neravnopravnosti, i čine odlučne korake sa ciljem unapređenja zaštite i podrške za žrtve nasilja.

P R E D S E D N I C A

SAVETA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

 Ana Leginj, s.r.

 

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика