Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+
Menu


naselja-gl.jpg

О настанку насеља Гложан не постоје поуздани подаци. Помиње се још у турским тефтерима (пореским списима) у Бачкој нахији под именом Галожан године 1153. са 16 кућа од којих је 8 кућа плаћало порез а 8 не. У пореским списима године 1690. помиње се Галожан као насеље односно као насељена пустара. Још 1745. године Гложан је био пустара, компактно насеље са разбацаним кућама које је од 1703. године припадало футошком газдинству. Када се говори о доласку словачких насељеника у Гложан, постоји директна повезаност са насељавањем словачких најамних радника у Петровац 1745. године.

3. маја 1759. године Павле и Симон Чарнојевић, сувласници футошког газдинства, закључили су уговор са својим новим насељеним местом Гложан. У даљем раздобљу Гложан је добијао карактер словачког насеља, јер временом српско становништво је у све већој мери одлазило, док се словачко становништво природним прираштајем као и доласком нових насељеника повећавало. О ситуацији у Гложану постоји поприличан материјал, нарочито о другој половини 18. века док је мање материјала за прву половину, чак до 70-тих година 19. века. Неке од догађаја (снажна олуја лета 1803, чица зима 1805. град 1808., земљотрес 1809., поплаве, суша која је уништавале род на пољима и проузроковала несташицу летине и хлеба) забележио је други евангелички поп Јурај Рохони који је радио у периоду од 1803. – 1831. године у Гложану. Такође су колера и пожари на становнике Гложана оставили трагове. Услови у каквим су живели поданици нису били лаки, те многи Словаци из Гложана отишли су, у потрази за бољим животом, у друга насеља. Ту нису имали ни цркву, ни храм, ни свештеника припадали су футошкој римско – католичкој парохији.

Крајем 18. и почетком 19. века, као кометови својим вредним радом нису беспосличили, већ су се залагали за развој и унапређење своје евангеличке цркве, вере, просвете и културе. Први учитељ је био скроман и пожртвован суграђанин Јозеф Свобода (у периоду од 1770 – 1786. године). Од 1787. године Гложанчани су имали свог евангеличког свештеника Петра Јесенског а до 1851. године само једну школу.

О политичкој историји мало тога се зна, посебно о раздобљу друге половине 18. и прве половине 19. века, јер су сви списи нестали за време пожара, први пут 1846. године а други пут 1854. Колера је харала овим насељем 1831., 1849. и 1873. године.

Унаточ тешком животу насељеника и њихових потомака Гложан бележи поступан пораст словачког грађанства.

На духовном уздизању словачког и српског народа радиле су две цркве: евангеличка и православна.

Народни покрет Гложанчана дошао је до изражаја у другој половини 19. и почетком 20. века за време кулпинских Паулиниовских и Хоџовских избора године1869. и 1905.

Гложанчани су учествовали у оба светска рата. У рат нису одлазили властитом вољом, већ зато што су били приморани. Ова тврдња се пре свега односи на први светски рат 1914 – 1918. године, када су Гложанчане силном регрутовани у аустро – угарску војску. Гинули су не за своје, већ за интересе других народа.

Разпадом Аустро – Угарске настале су две нове државе. Војвођански Словаци, као и Гложанчани, нашли су се поново као мањина у новоформираној југословенској држави.

За време другог светског рата који је захватио и Краљевину Југославију, Гложанчани су се укључили у антифашистичку борбу. Многи од њих су погинули.

Рат који је изазван распадом СФРЈ такође је оставио трага и на становнике овог насељеног места.

ZAIZBORE2020

vakcina19

JAZAVAC2

Преузимање докумената

kleriyacija

BANER RAZVOJ

Virtuelni matičar

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

informator o radu

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

sistem48
Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj
Канцеларија за локални економски развој
Savet za praćenje primene kodeksa ponašanja funkcionera

Podsticanje zapošljavanja mladih u Dunavskom regionu južne Bačke

banerkler

Invest in Backi Petrovac

Regionalna razvojna agencija Bačka
NALED logo
Lokalna akademska mreža

baner uprava za kapitalna ulaganja

RFVbannerM

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj
Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

MICS baner

csr

SPG

bannerEupravazasajt

Ukljucivanje mladih

ssm2

sco2

Medjunarodni dan devojcica resize