Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+
Menu

naslovna

Дана 08. септембра 2021. године Основну школу „Јозеф Марчок Драгутин“ у Гложану су посетили председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох, председник Скупштине општине Јан Јованкович, руководилац ОдеЉења за општу управу, друштвене службе и опште заједничке послове Душан Рашета, члан Општинског већа за друштвене делатности Александар Накић, координатор за ромска питања Општине Бачки Петровац Данијела Богдановић и почасна гошћа, покрајинска посланица Јелена Јовановић. Госте су примили директор основне школе Милош Крстовски и стручни педагог Марија Субашић.
Приликом ове посете свим ђацима првацима подеЉен је школски прибор а ученицима ромске националности уџбеници. Тиме је у оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома 2021-2025 Општине Бачки Петровац успешно спроведена планирана активност - подела уџбеника за ученике ромске националности.

Ове школске 2021/22 године у основним школама је укупно 27 ученика ромске националности. У ОШ „Јан Амос Коменски“ Кулпин је 14 ученика, ОШ „Јан Чајак“ Бачки Петровац 6 ученика, ОШ „Јозеф Марчок Драгутин“ Гложан 5 ученика а у ОШ „Жарко Зрењанин“ Маглић су 2 ученика.
У Предшколској установи „Вчелка“ у све четири месне заједнице је укупно уписано 5 деце, док средње школе из наше општине похађа 16 средњошколаца.
На Високој школи за образовање васпитача „Михајло Павлов“ у Вршцу (студијски програм на образовању васпитача на ромском језику) уписана је једна студенткиња.
Укупно 49 ученика ромске националности је укЉучено у целокупни образовни систем Републике Србије. Како су нагласили представници локалне самоуправе, то је велики успех у интеграцији ромског становништва који Општина Бачки Петровац већ низ година подржава и бодри.
Покрајинска посланица Јелена Јовановић похвалила је Општину Бачки Петровац и нагласила да иако има мали број Рома у самој општини, по трећи пут је усвојен Акциони план за Роме чије су активности усмерене на њихово образовање. Данашња акција и подела уџбеника у Гложану је само једна од акција која ће допринети унапређењу њихове образовне структуре. Уједно покрајинска посланица је нагласила да последњих година један од показатеЉа јесте и чињеница, да је из општине Бачки Петровац чак 16 ромских средњошколаца, што представЉа огроман напредак у самој интеграцији ромске популације.

IMG 9811

IMG 9813

IMG 9830

ZAIZBORE2020

Plakat PROGRAM SNS 2021 web1

sergej ćetković web

vakcina19

JAZAVAC2

Преузимање докумената

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

банер сајт српски ћирилица

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac