„Romski jezik i identitet“

viber image 2023 11 14 12 48 28 234

Dana, 13.11.2023. godine, sa početkom u 13 časova u Osnovnoj školi „Jan Amos Komenski“ u Kulpinu, u okviru izbornog predmeta „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“, obeležen je Svetski dan Romskog jezika i promocija izbornog predmeta „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“, u okviru teme „Romski jezik i identitet“.

Izborni predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture uveden je u Osnovnu školu „Jan Amos Komenski“ u Kulpinu u školskoj 2023/2024 godini. Nastavu pohađa dvanaest učenika, raspoređenih u dve grupe.

Obeležavanju svečanosti su prisustvovali Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Ljilјana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine, Danijela Bogdanović, koordinatorka Kancelarije za romska pitanja Opštine Bački Petrovac, Stevan Jovanović, predsednik Romskog kulturnog centra iz Pančeva, Milina Grnjova, direktorka OŠ „Jan Amos Komenski“ iz Kulpina i Romeo Mihajlović, nastavnik romskog jezika.  

Milina Grnjova, direktorka OŠ „Jan Amos Komenski“ je u uvodnom delu pozdravila učesnike svečanosti, ukazujući na istorijski trenutak uvođenja izbornog predmeta „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“, važnost očuvanja i negovanja romskog jezika, kao i na podršku koju Škola pruža nastavi na romskom jeziku.

Romeo Mihajlović, nastavnik romskog jezika je pozdravio sve prisutne i zahvalio se na učešću, nakon čega je upoznao prisutne o organizaciji nastave, cilјevima i važnosti očuvanja jezika kao osnovnog elementa kulturnog identiteta.

Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine je pozdravivši sve prisutne iskazala zadovolјstvo i zahvalnost Školi na uvođenju romskog jezika, dobroj organizaciji svečanosti, dobrom odzivu učenika i spremnosti da redovno pohađaju romski jezik. Jelena Jovanović je posebno pohvalila učenike na brzom učenju romskog jezika na osnovu razgovora sa njima, imajući u vidu da je nastava počela sa izvođenjem 23.10.2023. godine, kao i nastavnika romskog jezika romskog jezika, Romea Mihajlovića.

Ljilјana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma se zahvalila na pozivu da učestvuje veoma važnoj svečanosti, koja predstavlјa osnovne elemente razvoja kulturnog identiteta romske zajednice i unapređenje obrazovanja pripadnika romske nacionalne zajednice i ukazala na podršku koju mogu da koriste u okviru programa rada Kancelarije.

Danijela Bogdanović, koordinatorka Kancelarije za romska pitanja Opštine Bački Petrovac je istakla važnost da se romski jezik institucionalno neguje i unapređuje, te da Opština Bački Petrovac najpre, u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma pruža neophodnu podršku u školovanju i obrazovanju romske dece.

Stevan Jovanović, predsednik Romskog kulturnog centra iz Pančeva je pozdravivši prisutne, poželeo uspešno školovanje učenicima, pružajući im podršku da dalјe školovanje i obrazovanje.

Nakon uvodnog dela, učenici koji pohađaju izborni predmet „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“ recitovali su pesme na romskom i srpskom jeziku.

Na kraju svečanosti, Stevan Jovanović, predsednik Romskog kulturnog centra iz Pančeva je učenicima podelio prigodan školski pribor, kao vid podrške pohađanje nastave na romskom jeziku.

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика