Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+

brisel 01

У Бриселу је у склопу манифестације Опен Даyс коју је организовао Комитет региона, 14.октобра 2015.године представљена обједињена туристичка понуда девет општина из Бачке које су укључене у пројекат „Успостављање дестинацијске менаџемент структуре на простору Дунава и Фрушке горе – ДМЦ Дунав“.

Догађају у Бриселу поред представника општина укључених у пројекат и Регионалне развојне агенције Бачка, присуствовали су и директорица Туристичке организације Србије, госпођа Гордана Пламенац, генерални секретар Дунавског центра за компетенцију господин Борис Чамерник, помоћница министра за туризам, др Рената Пинџо и Покрајински секретар за међународну  сарадњу, господин Бранислав Бугарски. 

Велики број гостију имао је прилику да се упозна са кулинарским понудом војвођанских салаша, специфичним производима војвођанске регије, као и да проба вина винарија укључених у реализацију пројекта. Гости су уживали у добро познатом бачкопетровачком кулену, војвођанском специјалитету – леба масти и паприке, али и разним питама, пројама, штрудлама и китњикесту.

ДМЦ Дунав је прва компанија овог типа на целом сливу Дунава у Европи и основа је за развој туризма на простору девет војвођанских општина које су позициониране на Дунаву и на Фрушкој гори.

Мени је велико задовољство да сам присуствовала оваквом скупу који је организовала Регионална развојна агенција Бачка у Бриселу, који је посвећен искључиво развоју туризма на Дунаву и Фрушкој гори. Ова тема савршено коинцидира са темом коју Туристичка организација Србије промовише ове године, а која ће бити представљена на светској смотри туризма у Лондону 2015.године, рекла је директорица Туристичке организације Србије, Гордана Пламенац

brisel 02

Дунав је назначајнија река Европе, повезује десет земаља и својом разноврсношћу представља својеврсни симбол Европе. Као такав, Дунав мора бити и део наше промотивне стратегије, сложили су се учесници панела који је одржан у Бриселу.

Национални паркови, које Србија има, а простиру се уз Дунав, као што је на пример Фрушка гора или Ђердап, су заиста јединствени, каже Гордана Пламенац. Веома је ретко, да имате такво културно-историјско благо као што имате рецимо на Фрушкој гори, и савршену дестинацију за активан одмор, нагласила је Пламенац.

 Две војвођанске манифестиције у Бриселу, јасно показују да је овај регион има јасну визију развоја, да Покрајинска влада помаже добре пројекте, каже Бранислав Бугарски, Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Желимо да искористимо Дунав много више него што је то данас, да развијамо тих девет општина које су се окупиле око ове сјајне идеје, и да створимо јасну и здраву платформу за развој угоститељства, хотелијерства, да помогнемо предузетницима у области туризма, и такође да имамо добре пројекте у будућности који су везани за Думавску стратегију, закључио је Бугарски.

Протеклих годину дана направљена је структура која ће одговорити  трендовима у туризму, комбинује квалитетан туристички смештај, здраву и укусну храну, информационе технологије, добру туристичку инфраструктуру и квалитетну услугу.

 Овом промоцијом, озваничили смо рад резервационог система и комерцијалне активности Дестинацијске менаџмент организације Дунав, рекао је директор Регионалне развојне агенције Бачка, Срђан Везмар на промоцији у Бриселу. Овај регион је од сада богатији за три нова туристичка пакета и они су од данас званично понуђени директно тур оператерима из Европе, а ускоро и на нашем јединственом резервационом систему.

Први пакет повезује опшине Сремски, Карловци, Ириг, Беочин и Бачку Паланку. Други пакет обухвата подручје Србобрана, Бечеја и Жабља. Трећи пакет намењен је бициклистима, који ће бити у прилици да возе по подручју општина Тител и Жабаљ, по ободу река, нагласила је Јасмина Бељан Искрин, председница ДМО Дунав и додала да се активно ради на још различитих пакета који ће бити понуђени туристима. У припреми је и четврти пакет који ће обухватити општине Бачки Петровац, Бач и Бачку Паланку.

Ми повезујемо туристички субјекте из неколико општина у једну целину, унапређујемо постојећу туристичку понуду и развијамо нове производе. До сада смо повезали 70 туристичких и привредних субјеката, каже Бељан Искрин.

Оствареним контактима у европској престоници у наредном период очекује се наставак рада на самој структури ДМЦ Дунав како би она што ефикасније могла да користи фондове ЕУ за свој сопствени развој.

Пројекат успостављања Дестинацијске менадзмент структуре на простору Дунава и Фрушке горе финансира Покрајинска влада Војводине.

brisel 03

Видео прилог: https://www.youtube.com/watch?v=zqXR1HaZxJU