Уручени уговори за реализацију стамбених решења у оквиру пројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица

stambena resenja 4

У Клубу посланика у Београду дана 22.11.2016. године су уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију 899 стамбених решења намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сада нису трајно збринуте. Стамбена решења су додељена у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). 

На овај начин избегличким породицама биће купљено укупно 567 сеоских кућа (свака вредности 11.000 евра у динарској противвредности) и додељено 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката (вредност једног пакета 9.000 евра).

Општина Бачки Петровац је у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта РСП-а добила уговоре за реализацију 30 стамбених решења намењених избегличким породицама, које до сада нису трајно збринуте. На овај начин биће купљено 20 сеоских кућа и додељено 10 пакета грађевинског материјала за завршетак започетих и адаптацију неусловних објеката. У име Општине Бачки Петровац уговоре је свечано преузео председник општине Срђан Симић.

stambena resenja 3

У име Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије скуп је отворио Вељко Одаловић, генерални секретар у Министарству спољних послова РС. Одаловић је истакао да је Регионални стамбени програм део ширег процеса унапређења сарадње земаља у региону ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости, нагласивши значај те сарадње. „Овај програм је шанса да трајно збринемо најугроженији део избегличке популације, у чему је улога јединица локалне самоуправе пресудна. Само вашим снажним ангажовањем можемо овај процес да успешно приведемо крају“, поручио је Одаловић.

stambena resenja 5

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је рекао да се у оквиру РСП-а у Републици Србији тренутно истовремено спроводи пет потпројеката у 117 јединица локалне самоуправе. „Реализација је у пуном замаху. Само у овој години потписан је уговор о градњи 270 станова у насељу Камендин, у јуну су избегличким породицама уручени уговори за куповину 69 сеоских кућа, а у септембру је почела градња 235 станова за избеглице у београдском насељу Овча“, истакао је комесар Цуцић.

Присутнима су се обратили и Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд, као и Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Уручивању уговора градоначелницима и председницима општина присуствовали су бројни гости и то Рамунас Јанусаускас испред Делегације Европске уније у Републици Србији, Колин Смит из амбасаде Сједињених Америчких Држава, представници земаља донатора, града Београда, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

stambena resenja 1

stambena resenja 2

zastava222BANER

Budi popisivac

kulen3

vakcina19

sdsadas

JAVNO DOSTAVLJANJE

izbori2022

bilbord izmena baner

kupci 1

baner2022

Popis

JAZAVAC2

za sajt

Преузимање докумената

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

банер сајт српски ћирилица

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac

Izbor jezika • Výber jazyka • Избор језика