Pejzazi opstine

Izbor jezika / Výber jazyka

A- A A+
Menu

1kr1

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog broja naših meštana, Opština Bački Petrovac  se pridružila akciji Posadi svoj hlad.Ovom prilikom je organizovana  javna podela sadnica u podne 9. Aprila u našoj  opštini na parking iza opštinske zgrade.Sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija koje žele da ozelene mesta gde živimo i kojima je bitno zdravlje građana.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) uključila se u akciju „Posadi svoj hlad“, čiji je cilj da se u 2021. godini podeli 300.000 sadnica belog jasena. Nakon uspešne jesenja sadnje, kada je posađeno je 30.000 stabala širom Srbije, akcija se nastavlja prolećnom podelom u okviru koje više od 60.000 građana iz 140 opština čeka priliku da „posadi svoj hlad“.

Projekat Nemačke razvojne saradnje „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“ koji sprovodi GIZ, uključio se u akciju obezbedivši besplatne sadnice opštinama u kojima se sprovode aktivnosti. Tako će u 11 opština biti podeljeno ukupno 1.000 sadnica koje će biti posađene na zelenim javnim površinama. Od 2018. godine, zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava i javno-komunalnih preduzeća Projekat je radio na ublažavanju klimatskih promena kroz primenu cirkularne ekonomije u upravljanju otpadom kako na lokalnom, tako i regionalnom nivou. Kao rezultat pripremljeni su lokalni i regionalni planovi upravljanja otpadom, opštine su podržane u opremi (kantama i kontejnerima za odvojeno sakupljanje sirovina, kućnim komposterima, čak i manjim brojem vozila za odnošenje smeća). Istovremeno, u svim osnovnim školama, organizovan je edukativni kviz za učenike starijih razreda o životnoj sredini, principima reciklaže i pravilnom upravljanju otpadom. Dodatno uključivanje partnera u ovu vrstu aktivnosti Projekat vidi kao naredni korak pružanja podrške i podizanja svesti u lokalnim zajednicama o važnosti pošumljavanja zarad poboljšanja kvaliteta životne sredine i ublažavanja posledica klimatskih promena.

Pokretači akcije „Posadi svoj hlad“ su nevladine organizacije „Let’s do it Serbia” i „Zeleni razvojni centar” iz Sremske Mitrovice.

2

3

ZAIZBORE2020

vakcina19

JAZAVAC2

Преузимање докумената

SREDNJOROCNI PLAN2

PLAN RAZVOJA3

objedinjena procedura

Katastar nepokretnosti - RGZ

Lista javnih nabavki

pravna pomoc

Zaštita životne sredine

informator o radu

Pregled javne imovine

registar stambenih baner

Komasacija Bački Petrovac